Oeke Hoogendijk, Het Nieuwe Rijksmuseum, The New Rijksmuseum, My Rembrandt, Mijn Rembrandt
Oeke Hoogendijk, Het Nieuwe Rijksmuseum, The New Rijksmuseum, My Rembrandt, Mijn Rembrandt, Discours Film
14468
home,page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-14468,bridge-core-3.1.6,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-30.4.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive

Mijn Rembrandt

FOR ENGLISH TRAILER AND INFORMATION CLICK HERE

Rembrandt houdt, 350 jaar na zijn dood, de kunstwereld nog altijd in zijn greep. De epische documentaire Mijn Rembrandt duikt in de exclusieve wereld van Rembrandtbezitters en Rembrandtjagers, waar men gedreven wordt door bewondering, hoogmoed, geld, afgunst en hebzucht, maar bovenal door een grenzeloze passie en liefde voor het werk van de grootmeester van de intimiteit.

 

Mijn Rembrandt speelt zich af in de wereld van de oude meesters en biedt een mozaïek van aangrijpende verhalen, waarin de grenzeloze passie voor Rembrandts schilderijen leidt tot dramatische ontwikkelingen en verrassende plotwendingen.

Terwijl collectioneurs zoals het echtpaar De Mol van Otterloo, de Amerikaan Thomas Kaplan en de Schotse Duke of Buccleuch, ons deelgenoot maken van hun speciale band met ‘hun’ Rembrandt, brengt de Franse baron Eric de Rothschild twee Rembrandts op de markt. Dit is het begin van een verbeten politieke strijd tussen het Rijksmuseum en het Louvre.

Ook volgt de film de aristocratische kunsthandelaar Jan Six als hij niet één, maar twee ‘nieuwe’ schilderijen van Rembrandt op het spoor lijkt te zijn. Deze zenuwslopende ontdekkingsreis lijkt zijn grootste jongensdroom waar te maken. Als hij ervan wordt beschuldigd een afspraak met een andere kunsthandelaar te hebben verbroken, dreigt zijn wereld ineen te storten.

 

De film Mijn Rembrandt geeft een fascinerend inzicht in wat het werk van deze Nederlandse meester zo bijzonder maakt en waarom zijn kunstwerken mensen zo diep raken.

 

Lees hier verder voor meer achtergrond.

OEKE HOOGENDIJK

Oeke Hoogendijk (1961) is een internationaal gelauwerde documentairemaker. Zij studeerde toneelregie aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht (1990). Hoogendijks specialiteit is documentaires over kunst. Vaak zijn het langlopende projecten met een cinematografische aanpak waarbij de inhoud zoveel mogelijk gevangen wordt in scenes.

Lees hier meer over Oeke

 

Momenteel werkt Oeke aan meerdere films; de avondvullende documentaire Licht (Witfilm) , over de unieke Holland Festival-productie waarbij de megalomane operacyclus van Stockhausen werd uitgevoerd onder leiding van Pierre Audi;
De Schatten van de Krim (Zeppers film) over hoe een eeuwenoude museumcollectie het middelpunt werd van een grote mondiale politieke discussie, en Operatie Nachtwacht (Discours Film) over de grootschalige restauratie van het schilderij De Nachtwacht van Rembrandt.

ANDERE FILMS VAN OEKE

 • THE HOLOCAUST EXPERIENCE

  Terwijl de resten van de misdaden in Auschwitz op het punt staan te vergaan ontstaat er in Amerika een hele holocaustindustrie.

 • HET ARCHIEF VOOR DE TOEKOMST

  Filmscenario over het leven en werk van kunstenaar Jacobus Kloppenburg.

 • EEN GELUKKIGE TIJD

  Een film over een groep van 700 joden die de Tweede Wereldoorlog overleefde dankzij de enige lijst die door de nazi's in Nederland werd geaccepteerd.

 • Het Nieuwe Rijksmuseum - Documentaire

  In 2003 begint de verbouwing van het Rijksmuseum. De optimistische inschatting is dat die in 2008 gereed zal zijn. Maar vanaf het begin plagen stroeve tegenkrachten de restauratie.

 • De 4-delige serie Het Nieuwe Rijksmuseum

  Voor de unieke en veelbekroonde documentaire-serie Het Nieuwe Rijksmuseum filmde Oeke Hoogendijk tien jaar lang achter de gesloten deuren van het museum.

 • Marten en Oopjen

  Overal stralende gezichten bij de presentatie in Parijs van de schilderijen Marten en Oopjen van Rembrandt, vier jaar geleden. Maar schijn bedriegt.

“HET NIEUWE RIJKSMUSEUM”

DE 4 DELIGE DVD BOX

(ENGLISH SUBTITLED)

Voor de unieke en veelbekroonde documentaire-serie Het Nieuwe Rijksmuseum filmde Oeke Hoogendijk tien jaar lang achter de gesloten deuren van het museum. Wat een enkelvoudige documentaire moest worden, groeide uit tot een vierdelig epos over ambitie, liefde voor kunst en oer-Hollandse besluitvorming, met tenslotte de historische en ontroerende ‘thuiskomst’ van de meesterwerken in het voorjaar van 2013.

 

4 DVDs Engelstalige / Nederlandstalige ondertiteling. Speelduur 217 minuten; PAL, beeldformaat 16:9

UPDATES

 • Vanaf 5 maart 2020 is de documentaire Mijn Rembrandt in geselecteerde bioscopen in heel Nederland te zien....

 • “Het is een kwaliteit van Hoogendijk dat zij steeds met een camera achter de schermen weet te zijn bij actuele ontwikkelingen…. De documentaire Mijn Rembrandt laat mooi de hartstocht van kunstverzamelaars zien…”...

 • Vanwege het Rembrandt-jaar keek filmmaakster Oeke Hoogendijk (Het nieuwe Rijksmuseum, 2014) vier jaar lang rond in de wereld van de oude meesters. Goed getimed: de verbeten strijd om Marten & Oopjen en de ontdekking van twee vermoedelijke schilderijen van Rembrandt door ontdekker Jan Six zorgden voor genoeg spektakel. Hoogendijk kiest geen partij; ze blijft een vlieg op de muur. Maar omdat ze op zulke bijzondere plekken wist binnen te komen, is de documentaire de moeite meer dan waard. WERELDPREMIERE MIJN REMBRANDT OP IDFA 2020...