The Holocaust Experience
Oeke Hoogendijk is zelfstandig documentairemaker, bekend van de documentaireserie en -film "Het Nieuwe Rijksmuseum" en de film "Mijn Rembrandt"
Oeke Hoogendijk, Het Nieuwe Rijksmuseum, film, regisseur, The New Rijksmuseum, Een Gelukkige Tijd, film, The holocaust experience, Gouden Kalf, Nipkow-schijf, documentary, Mijn Rembrandt, My Rembrandt
15261
post-template-default,single,single-post,postid-15261,single-format-standard,bridge-core-3.1.4,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-30.3,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive

The Holocaust Experience

The Holocaust Experience

The Holocaust Experience (2002)

In het Staatsmuseum Auschwitz wordt een verbeten strijd geleverd met de tijd. Eén voor één worden de betonnen palen gerestaureerd die tijdens de Tweede Wereldoorlog de gevangenen omheinden: vijfduizend palen met prikkeldraad. “Hier moet alles blijven zoals het was,” zegt een van de werklieden plichtsbewust. Dat lijkt een onmogelijke opgave: sommige plaatsen in het kamp waar zich de grootste gruwelen hebben voltrokken zijn allang overwoekerd met onkruid.

Terwijl Auschwitz worstelt met zijn vergankelijkheid, maakt het virtuele Auschwitz in de Amerikaanse holocaustmusea furore. Bezoekers in het van het Beit Hashoaha Museum of Tolerance in Los Angeles, die ‘een dagje Holocaust doen’, betreden een nagebouwde gaskamer.

Deze film onderzoekt hoe aan weerskanten van de oceaan de herinnering aan de Holocaust levend wordt gehouden. Daarbij wordt zowel de menselijke inspanning als de onmacht voelbaar om de herinnering aan de grootste tragedie van de twintigste eeuw voor latere generaties te bewaren.

Regie: Oeke Hoogendijk
Producent: Selfmade Films
Scenario: Oeke Hoogendijk
Camera: Paul Cohen
Geluid: Bert van den Dungen, Mark Wessner
Montage: Erik Disselhoff
Lengte: 50 minuten