Oeke Hoogendijk, Het Nieuwe Rijksmuseum, The New Rijksmuseum, My Rembrandt, Mijn Rembrandt
Oeke Hoogendijk, Het Nieuwe Rijksmuseum, The New Rijksmuseum, My Rembrandt, Mijn Rembrandt, Discours Film
14468
home,page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-14468,bridge-core-1.0.7,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-18.2.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Trailer van Het Nieuwe Rijksmuseum de film

Het laatste wat sterft is hoop

Oeke Hoogendijk

Optimistisch wordt in 2003 begonnen aan de renovatie van het Rijksmuseum in Amsterdam. In 2008 zou de belangrijkste toeristische trekpleister van het land in hernieuwde glorie zijn deuren heropenen. Maar het grand projet wordt vanaf het prille begin geplaagd door stroeve tegenkrachten en het paleis van Rembrandt verandert in een ogenschijnlijk permanente bouwput…

HET NIEUWE RIJKSMUSEUM0%

Oeke volgde negen jaar lang de restauratie van het Rijksmuseum. Het leverde een vierdelige documentaire op die veel wegheeft van een Shakespeareiaanse soap. De documentaire was in 2013 voltooid met de voltooiing van het museum. Oeke ontving in hiervoor in datzelfde jaar een Gouden Kalf, Speciale Juryprijs voor haar film.

Biografie

Oeke Hoogendijk (1961) is een nationaal en internationaal gelauwerde documentairemaker. Haar eerste documentaire Een gelukkige tijd (1998) vertelt het verhaal van de zogenaamde ‘Barneveldgroep’: er werd met toestemming van de Duitse bezetter een lijst opgesteld van ‘verdienstelijke Joodse Nederlanders’. Terwijl de deportatietreinen naar de concentratiekampen af en aan reden, werden de zevenhonderd Joden op deze felbegeerde lijst geïnterneerd in kasteel De Schaffelaar in Barneveld. De film is bekroond met de Nederlandse Academy Award ‘Het Gouden Beeld’ 1998 en de ‘Euro-Comenius Award’ in Wenen (1999).

In 2002 verschijnt haar tweede documentaire The Holocaust Experience . Deze film toont de bloei van de holocaustindustrie in Amerika terwijl de resten van het kamp in Auschwitz-Birkenau liggen te vergaan. Première heeft plaats op het IDFA in Amsterdam. De film is geselecteerd voor het Nederlands Film Festival en verscheidene festivals in Europa en de V.S.

In 2008 verschijnen de eerste twee delen van de documentairereeks Het Nieuwe Rijksmuseum. Deze film gaat over de grootschalige verbouwing en herinrichting van het museum, in Amsterdam, aan de hand van direct betrokkenen. Slopen blijkt makkelijker dan bouwen: vanaf het begin wordt het project geplaagd door stroeve tegenkrachten. Jaren gaan voorbij terwijl de frustratie groeit. De eerste twee delen worden genomineerd voor een Gouden Kalf op het Nederlands Film Festival; krijgen de Beeld- en Geluid Award van de Nederlandse Omroepen, en de Jury-Award op het Festival International du Film Montreal

In 2013 verschijnen deel 3 en 4 van de serie. Hierin zien we hoe daadkracht en engelengeduld het voortdurend opnemen tegen wanhoop en frustratie. De nieuw aangestelde directeur, Wim Pijbes, pakt de taak van zijn voorganger met flair en strijdkracht op. Conservatoren popelen om de meesterwerken eindelijk weer uit het depot te halen. De camera ziet minutieuze restauraties in het atelier en volgt het ballet van de inrichters tot de stilte valt als De Nachtwacht weer thuiskomt. Wat een documentaire moest worden over Nederlands grootste culturele schatkamer, groeide uit tot een vierdelig epos over een opmerkelijke mengeling van ambitie, liefde voor beeldende kunst en oer-Hollandse besluitvorming. Deze twee delen krijgen een Zilveren Nipkowschijf, De Tegel(vakprijs van de journalistiek), de Prix D’Italia (voor deel 4) en de Prix du Meilleur Documentaire op het Festival International du Film Montreal (ook voor deel 4).
De gehele serie wint een Gouden Kalf en de Archfilmlund Prize in Zweden.

In Het Nieuwe Rijksmuseum, de film wordt het verhaal van tien jaar renovatie tot één doorlopende bioscoopfilm samengebracht. De film bevat nieuwe scènes en vertelt door waar de serie is gestopt. Wereldpremière vindt plaats op IDFA 2014.

Oeke Hoogendijk studeerde toneelregie aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht (1990) en Televisiedocumentaire aan de Media Academie.

ANDERE FILMS VAN OEKE

 • THE HOLOCAUST EXPERIENCE

  Terwijl de resten van de misdaden in Auschwitz op het punt staan te vergaan ontstaat er in Amerika een hele holocaustindustrie.

 • HET ARCHIEF VOOR DE TOEKOMST

  Filmscenario over het leven en werk van kunstenaar Jacobus Kloppenburg.

 • EEN GELUKKIGE TIJD

  Een film over een groep van 700 joden die de Tweede Wereldoorlog overleefde dankzij de enige lijst die door de nazi's in Nederland werd geaccepteerd.

DE NIEUWE DVD BOX

Voor de unieke en veelbekroonde documentaire-serie Het Nieuwe Rijksmuseum filmde Oeke Hoogendijk tien jaar lang achter de gesloten deuren van het museum. Wat een enkelvoudige documentaire moest worden, groeide uit tot een vierdelig epos over ambitie, liefde voor kunst en oer-Hollandse besluitvorming, met tenslotte de historische en ontroerende ‘thuiskomst’ van de meesterwerken in het voorjaar van 2013.

 

4 DVDs Engelstalige / Nederlandstalige ondertiteling. Speelduur 217 minuten; PAL, beeldformaat 16:9

UPDATES

 • ‘★ ★ ★ ★ ★ HET PAROOL Het Nieuwe Rijksmuseum – De film zit vol meeslepende verhalen en veelzeggende miniaturen. Net als het museum zelf.’...

 • ★ ★ ★ ★ DE VOLKSKRANT ‘Prachtig gefilmd en gemonteerd portret van eindeloos bureaucratisch verbouwingsproces’...